انواع نمای ساختمان

انواع نمای ساختمان را با دقت در ساختمان های شهر،مشاهده خواهید کرد. آن چه در نگاه اول به هر ساختمانی، نگاه ها را به سمت خود جلب می نماید نمای آن ساختمان است. در صورتی که نما جذاب تر و منحصربه فرد تر باشد، توجه بیشتری را به سمت خود جلب می کند.

در انتخاب متریال برای انواع نمای ساختمان، علاوه بر ظاهر جذاب و منحصر به فرد، به عواملی هم چون عوامل زیست محیطی و شرایط حاکم بر منطقه هم توجه می شود و از اهمیت بالایی برای طراحان و معماران ساختمانی برخوردار است.

امروزه با نسل جدیدی از  ساختمان ها رو به رو هستیم. ساختمان های نسل جدید، ساختمان هایی هوشمند هستند. این ساختمان ها دارای مصالحی سازگار با شرایط اقلیمی  هستند.

بنابراین شناخت انواع متریال و نحوه ی صحیح استفاده از هر کدام، باعث بازده بیشتر بنا و توسعه ی شهری می شود.

تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا با انواع نمای ساختمان، دلایل اهمیت و مزایای آن ها آشنا شوید. همچنین برای آشنایی با خدمات شرکت پدیده آذران در زمینه ورق اچ پی ال به صفحه اچ پی ال (hpl) در تهران مراجعه کنید.

 اهمیت نمای ساختمانی

از آن جایی که نمای ساختمان در معرض دید بیشتری قرار دارد، از الویت و اهمیت بیشتری برخوردار است. بنابراین نمای ساختمان دانشی به روز و در حال تحول است.

نمای ساختمان به دلیل این که به عنوان یک مانع اولیه در برابر عوامل جوی خارجی مانند باد و باران، برف، آفتاب و غیره است، اهمیت زیادی دارد.

در این جا به چند مورد اشاره می کنیم :

  • جلوه شهری

محله ای را با ساختمان هایی دارای نمای چوبی شیک و جذاب تصور کنید. در کنار این ساختمان های زیبا ساختمانی را در نظر بگیرید که نمایی نداشته باشد. در این صورت این ساختمان بدون نما به زیبایی و هم خوانی شهر ضربه می زند.

علاوه بر این چنان چه نوع و سبک نماهای ساختمان ها با یکدیگر متفاوت باشند به زیبایی آن محله لطمه خواهد زد.

به عنوان مثال اگر تعدادی ساختمان با نمای رومی در منطقه ای باشند تعدادی ساختمان با نمای مدرن، نیز به زیبایی محیط لطمه می زند.

بنابراین می توان نتیجه گرفت یکی از نکات حائز اهمیت در طراحی نمای بیرونی، توجه به نوع معماری و همچنین شرایط اقلیمی منطقه است.

انواع نمای ساختمان

  • عایق صوتی و حرارتی ساختمان

آن چه در انتقال انرژی، حرارت و صدا بین فضای داخل با محیط پیرامون ساختمان تاثیر گذار است نوع طراحی و مصالح مصرفی نما می باشد. بنابراین ضریب انتقال حرارت در هر ساختمان متفاوت است.

آن چه اهمیت دارد این است که چنان چه نمایی مناسب باشد علاوه بر زیبایی، در بهره وری انرژی هم به خوبی عمل می کند.

از این رو برای کاهش مصرف انرژی و هزینه های خود، مصالحی را انتخاب کنید که دارای ضریب انتقال حرارتی کمتر باشید. در این انتخاب، نوع اقلیم منطقه را هم باید مدنظر داشته باشید. علاوه بر عایق حرارتی، موضوع دیگر عایق بودن ساختمان در برابر صوت است. این موضوع به ویژه برای ساختمان های بنا شده در مجاورت اتوبان ها و خیابان ها و مدارس بسیار حائز اهمیت است.

  • معرف ساختمان

همان طورکه لباس ، معرف هویت و شخصیت ظاهری افراد است ، نمای ساختمان هم به ساختمان هویت می بخشد و سیرت داخل یک ساختمان را به ما نشان می دهد.

با مشاهده نمای بیرونی ساختمان می توان پی به موارد مختلفی از جمله سلایق و علایق معمار و سازنده نما و ساکنین آن برد. علاوه بر این نمای ساختمان پیوندی است میان طراحی نمای بیرونی و داخلی.

  • افزایش عمر ساختمان

نماهای ساختمانی به گونه ای طراحی شده اند که در برابر عوامل بیرونی مقاوم است. در نتیجه اگر ساختمانی فاقد نما باشد در طول زمان دچار آسیب های بیش تری می شوند.

نورخوشید، سرما و گرما و از همه مهم تر رطوبت و باران از جمله عوامل بیرونی هستند که ساختمان را دچار آسیب می کنند. اگر در انتخاب متریال نمای ساختمان توجه کافی به این موارد نداشته باشیم به مرور زمان ساختمان دچار آسیب شده و تخریب می گردد.

بنابراین برای جلوگیری از آسیب و تخریب انتخاب صحیح متریال بسیار اهمیت دارد.

استفاده از یک سیستم نما خوب که ساختمان را از خطرات نام برده حفاظت کند باید در اولویت قرار گیرد، البته با رعایت همین نکته مورد در عین حفاظت از ساختمان از هدر رفتن انرژی جلوگیری می کند و هزینه‌های جانبی ساختمان را نیز کاهش می دهد.

انواع نمای ساختمان بر اساس ظاهر

نمای ساختمان بر اساس ظاهر به دسته بندی های زیر تقسیم می شود:

  • نمای آجری
  • سنگ نما
  • نمای صخره‌ای
  • نمای چوبی
  • شیشه‌ای
  • کامپوزیت
  • سیمانی
  • نمای سرامیکی ساختمان
  • نمای فلزی
  • نما سبز ساختمان

در این جا به توضیح چند نما می پردازیم :

نمای آجری ساختمان

یکی از انواع نماهای ساختمانی که در قرن 21 مورد توجه قرار گرفت نمای آجری ساختمان است.

می توان گفت که در نمای آجری پر مصرف ترین مصالح آن آجر می باشد.

نمای آجری به انواع مختلفی تقسیم می‌شود. نمای آجری ساختمان به صورت‌های مدرن، ساده، دکوراتیو و سنتی قابل اجرا است که در تمامی موارد ذکر شده، می‌توانید با استفاده از نمای آجری، اثر جذابی را برای ساختمان تولید کرد.

نمای آجری ساختمان

نمای آجری ساختمان

 نمای سنگی ساختمان

یکی دیگر از انواع نماهای ساختمانی که بسیاری از طراحان و مهندسان ساختمان از آن استفاده می کنند وکاربرد بسیاری نیز دارد سنگ نما است.

نمای سنگی ساختمان علاوه بر این که از کیفیت بالایی برخوردار است، قیمت بالایی نسبت به سایر نماهای ساختمانی دارد.

به همین علت طرفداران نمای سنگی ساختمان، از این نوع نمای ساختمانی به صورت تلفیقی و ترکیبی استفاده می‌کنند.

به طور کلی استفاده از سنگ در نمای ساختمان باتوجه‌ به انواع آن در رنگ‌ها و طرح‌های گوناگون، جزو ویژگی‌های خاص طراحی نما ساختمان با سنگ است.

نمای سنگی ساختمان

نمای ساختمانی ترمووود

چوب انتخابی زیبا، تجدیدپذیر و بسیار کار آمد برای نمای ساختمانی می باشد که از مقرون به صرفه ترین و محبوب ترین راه ها برای زیباتر شدن ظاهر ساختمان می باشد.

نمای ترمووود یکی از انواع متریال خشک محسوب می شود. چوب به کار رفته در نمای ترمووود با چوب های معمولی تفاوت دارد.

چوب ترمو طی فرآیند گردش هوا و بخار آب خشک می شود. خشک شدن مغز داخلی چوب باعث به وجود آمدن ویژگی های جدیدی در آن می شود. این ویژگی ها باعث شده که این نما در بین طراحان ساختمانی طرفداران زیادی داشته باشد.

نمای ترمووود علاوه بر زیبایی، در برابر ضربه، حرارت، حشرات ، تغییرات جوی و رطوبت مقاومت بالایی دارد.

نمای ساختمانی ترمووود

نمای ساختمانی کامپوزیت

در این نوع نما برای پوشش از ورق آلومینیوم استفاده می شود. آلومینیوم ها به صورت پنل های مشخص و با ابعادی که توسط طراح نما تعیین گردیده اجرا می شوند.

آلومینیوم به دلیل مقاومت و سبک بودن، یکی از فلزهای پرکاربرد در صنعت ساختمان است.

نمای کامپوزیت  هم در شهر هایی با آب و هوای گرم و خشک  و هم سرد و خشک مورد استفاده قرار می گیرد.

این نما در مقابل ورقه ورقه شدن بسیار مقاوم است.

نمای ساختمانی کامپوزیت

نمای ساختمانی hpl

نمای اچ پی ال از جدیدترین متریال های نمای خشک محسوب می شود. ورق اچ پی ال به دلیل دارا بودن مقاومت بالا در برابر رطوبت و دما و وزن یکی از محبوب ترین پنل ها در بین طراحان ساختمانی می باشد.

خاصیت آنتی باکتریال ورق hpl باعث شده تا مورد استقبال طراحان ساختمان قرار بگیرد. تنوع در طرح و رنگ یکی دیگر از دلایل پرکاربرد بودن و محبوبیت این متریال محسوب می شود.

اگر می خواهید با کاربردهای دیگر ورق اچ پی ال آشنا شوید به صفحه کف کاذب با روکش hpl سر بزنید.

نمای ساختمانی hpl

نمای ساختمانی hpl

نمای شیشه ای

یکی از محبوب ترین نماهای ساختمانی، نمای شیشه ای می باشد. نمای شیشه ای به خاطر شفافیتی که دارد، زیبایی منحص به فردی به ساختمان می بخشد و از انواع نماهای مدرن می باشد.

شیشه علاوه بر شفافیت، نور را به خوبی منعکس می‌کند یک زیبایی خارق‌العاده به نمای ساختمان می‌بخشد، از این رو استفاده از متریال شیشه ای در نمای مدرن یا نمای کلاسیک ساختمان می تواند جلوه‌ی ویژه‌ای به ساختمان شما ببخشد.

این نوع از نما، نسبت به دیگر نماهای ساختمانی بار مرده کمتری به ساختمان وارد می‌کنند و مقاومت و استحکام زیادی در برابر عوامل جوی از خود نشان می‌دهند.

نمای ساختمانی شیشه ای

نکاتی در طراحی نمای ساختمان

در طراحی نمای ساختمان باید به موارد زیر توجه داشته باشیم:

  • بافت خاص یک شهر یا منطقه

زمانی که یک شهر یا منطقه ای در یک شهر دارای بافت تاریخی باشد و یا ساختمان های مهمی در آن منطقه وجود داشته باشد، در چنین شرایطی نمی توان نمای ساختمان را به هر شکلی اجرا کرد.

اجرای نمای ساختمان در این منطقه با شکل دلخواه و مغایر با ساختمان های اطراف باعث جلوه ی نازیبایی در آن منطقه می شود.

توجه به این موضوع بسیار مهم است. به عنوان مثال در شهر یزد که یکی از شهرهایی است که به ثبت جهانی به دلیل داشتن بافتی منحصر به فرد رسیده است نمی توان نماهای سبک رومی و کلاسیک و … را به راحتی طراحی نمود و برای انجام این کار نیاز به مجوزها و … مخصوص دارد .

  • وضعیت جوی یک منطقه

طراحی نمای ساختمان باید به گونه ای باشد که مناسب اقلیم و آب و هوای منطقه باشد. در واقع نوع آب و هوا روی چگونگی نمای ساختمان تاثی گذار است.

برای مثال می توان گفت که ساختمان های شمال کشور اغلب دارای بالکن ها و پنجره های زیادی می باشند تا هوا در داخل ساختمان گردش داشته باشد و در جریان باشد تا رطوبت در خانه نماند .

در حالی که در مناطق کوهستانی کشور مانند شمال غربی کمتر تعداد پنجره ها اصولا کم می باشد تا هوای سرد به داخل نیاید . حتی اگر از پنجره به طور گسترده استفاده شود طراح از پنجره های دوجداره و پیشرفته برای ساختمان استفاده می نماید تا از هدر رفتن انرژی و سرد شدن داخل ساختمان جلوگیری شود .

  • بودجه ی لازمه

در ابتدای کار و قبل از شروع طراحی، مقدار بودجه حتما باید مورد بررسی قرار می گیرد .

در اصل مقدار بودجه تعیین کننده ی نوع طراحی نما و متریال هایی که استفاده می شود ،کیفیت آن ها و …می باشد .

این موضوع به این دلیل اهمیت داردکه اگر شما نمایی را طراحی کنید در حالی که کارفرما قادر به پرداخت بودجه ی لازم برای آن نباشد آن طرح قابل اجرا نبوده و فاقد ارزش می باشد.

به همین دلیل بودجه از ابتدا باید مورد بررسی قرار گرفته و بعد از مشخص شدن مقدار حدودی آن به برنامه ریزی برای صرف آن در طراحی و خرید متریال ها و تجهیزات لازم پرداخته شود.

سبک های طراحی نما

طراحی نمای کلاسیک و نئو کلاسیک و یا رومی

این سبک از معماری روم باستان الهام گرفته است. استفاده از ستون با متریال های مختلف، از المان های این سبک می باشد. به کار بردن سنگ و چوب در طراحی این نما، زیبایی دوچندانی به این سبک می دهد.

طراحی نمای رومی

طراحی نمای مدرن

در طراحی نمای مدرن از مصالحی مانند شیشه، کامپوزیت و فلز با سبکی نوین و طراحی زیبا و استفاده از نورپردازی با جدیدترین روش ها و رنگ بندی های متنوع استفاده می شود.

استفاده از این متریال علاوه بر زیبایی به ساختمان شما هویت می بخشد.

هزینه ی نمای مدرن نسبت به سایر سبک ها پایین تر می باشد.

طراحی نمای مینیمال

این نوع سبک که بر اساس سادگی در طراحی و نفی هر گونه تزئینات زائد است در ایران طرفداران زیادی ندارد. در این نوع طراحی نما از تعداد محدودی متریال استفاده شده و کاربرد ساده و صریح فرم ها اصل طراحی است.

 نمای تلفیقی

این نوع طراحی بیشتر برای ساختمان های اداری و تجاری کاربرد دارد و تلفیقی از شیشه، سنگ و کامپوزیت می باشد.

 نمای ایرانی اسلامی

نوع طراحی بیشتر در ساخت مساجد و اماکن مذهبی کاربرد دارد و در اجرای آن از مصالحی همچون سنگ و کاشی و آجر استفاده می شود و بیشتر در تزئینات آن از نقوش اسلیمی استفاده می شود.

طراحی نمای اسلامی دارای ویژگی منحصر به فرد و المان های مشخصی است که این گونه طراحی ها را شاخص نموده است. از جمله این المان ها: قوس ها ، کاربندی ها ، و مقرنس کاری و کتیبه ها ،ستون ها و گره ها می باشد.

طراحی نمای اسلامی

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *